Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.01.2009 11:17 - ПОЛИТИКА 2.0 - Що е то и има ли място у нас ?
Автор: politica20 Категория: Политика   
Прочетен: 2381 Коментари: 1 Гласове:
0

Последна промяна: 13.01.2009 16:08


Самоорганизираните, до голяма степен, протести на студентите през последния месец и бурната онлайн активност, която цари от началото на януари 2009 г. в редица форуми, блогове и други специфични интернет пространства, ме накараха да стартирам този блок. Не само и толкова като пряка реакция и отзвук на тях, а по-скоро като натрупване на критична маса асоциации, породени от моята многогодишна пристрастност към две области на живота, които са в периферията на вниманието на все по-медийно опосредственото и съзнателно профанизирано българско масово съзнание - неформалните организации и феноменът Уеб 2.0., които днес пред очите ни правят първите си стъпки да се интегрират в една нова реалност, която аз наричам „ПОЛИТИКА 2.0”, която, според мен има потенциала в близките 1-2 години да промени установилото се статукво в отношенията „властващи - граждани” достигнало днес до перверзни форми, от морална, политическа, административна, финансова, икономическа и всяка друга нормална човешка гледна точка.

                Лично аз съм свързан, от една страна, с т.н. в началото „неформални организации” от средата на 80-те години, когато стартирах няколко клуба на психолози в София, посещавани от десетки колеги  тогава и трансформирали се по-късно в неправителствени организации (НПО). Междувременно провеждах семинари с десетки НПО със стотици участници за това как да управляват проекти и да намират донори за тях. Известно време издавах и няколко нюзлетъра посветени на третия сектор като „Помощ за самопомощ”, “Humanitarian Monitor”, “Деца в риск” и др. Въведох такива понятия и подходи като „четвърти сектор” и „социално предприемачество”. За приносът си в развитието на неправителствения сектор в началото на т.н. „демокрация” през 1995 г. бях награден от ААМП с включване в програмата „International Visitors Program” на USIA и Държавния Департамент на САЩ.

От друга страна, от началото на 90-те бях сред хората, които от първите разпознаха големият потенциал на Интернет и другите модерни информационни и комуникационни технологии, както за развитието и реализацията на младите, така и за социалната активност, неформалния, „трети сектор”, социалното предприемачество и политиката „от граждани чрез граждани за граждани в името на граждани”. Напр. през 1997 г. направих едно от първите в София Интернет-кафета, в което наред с безплатни офис-услуги за НПО-та, кафе, безплатен достъп до Интернет, се играееше и на компютърни игри по двойки с каски за виртуална реалност, нещо което май и досега не се практикува у нас.  

                Основната цел на настоящия блог „ПОЛИТИКА 2.0” е да инициира, подкрепя и осигурява (по-скоро идейно, отколкото институционално и материално) нов тип политика - интерактивната и колективно споделна политика на активните граждани през 21 век чрез използване на новите информационно-комуникационни технологии за формулирането, публичното и масово обсъждане, отстояване и реализиране на своите нужди, интереси, идеи и въжделения, така че постигнатото да удовлетворява максимално голям брой граждани и да синтезира и интегрира по оптимален начин техните искания, т.е. масова и многомерна реализация на принципа Win/Win („Аз печеля, Ти печелиш, Всички печелим”).

На основата на тази нова технологична основа и нов синтез и „брак” между организациите на гражданското общество и технологиите на Уеб 2.0 (а в перспектива и Уеб 3.0) е възможен масов (включващ стотици хиляди и дори милиони), колективен граждански мониторинг, контрол и коректив върху официалните, в т.ч. и изборните т.н. „властови структури”, т.е. различните органи и институции на властта. А основните от тях, както всички знаем са: Народно събрание, Министерски съвет, Президент, съдебна власт, органи на изпълнителната власт и всички други институции, органи и органчета, финансиращи се от държавния бюджет, т.е. от средства събрани от гражданите, които по своят произход, цели, функции, дейност и резултати са призвани и задължени да служат на своите граждани, а не да ги използват за свои лични цели, както всъщност, на практика се оказа, че правят политическите и бюрократичните елити у нас, наброяващи в своята основна, пряко отговорна за безобразията, маса не повече от 0,1% от населението (до 10 х. д.), т.е. 1/1000 от гражданите на България.

Нещо повече, освен контрол и коректив, новият синтез между НПО-та и Уеб 2.0 позволява рязко да се повиши както качеството на експертното знание (чрез механизмите на популярната напоследък парадигма „Мъдростта на тълпата”, така и въвлечеността на значително по-големи групи граждани (чрез удобни, леснодостъпни и почти безплатни технически средства и канали) в поставянето, анализа, решаването, реализирането и усвояването на важните за хората социални и всякакви други проблеми, решения, перспективи, визии за България, отделни нейни региони, сектори или конкретни по-големи или по-малки социални групи.

Един първи опит в промяна на начина на правен на политика бях направил чрез една организирана от мен в средата на 90-те години в НДК експертна конференция под надслов „Демокрация и ефективност”, от която за мен стана окончателно ясно, че властта не се интересува нито от демокрация, нито от ефективност, а само от ефективно и не-демократично консумиране на властта.  Явно моментът тогава за някакви политически промени в механизмите на властта не само не бе узрял, но и бе противопоказен за самата власт.

Напоследък, обаче, като, че ли е налице революционна ситуация, в смисъла, по който някога Ленин я дефинираше, а именно: „Властта повече не може и не в състояние да управлява, а масите повече не искат да бъдат управлявани по този начин”.

Но ако превратът на 10.11.1989 г. бе вътрешно-партиен, а промяната във властта от януари 1997 г. бе между-партийна (стани ти да седна аз), то днешната промяна следва и трябва да бъде от по-общ характер, а именно - промяна в начините и механизмите, по които си взаимодействат гражданите и структурите на властта, т.е.  над-партийна.  Целта е да се постигне едно много по-високо ниво на контрол, отговорност и пряко взаимодействие (и в положителен, и в отрицателен смисъл) между граждани и власт, като везните на първоизточника на власт се наклонят в полза на гражданството, който е и върховния суверен на всяка власт и, който бе систематически и съзнателно обезвластяван от всички досегашни управляващи, независимо от партийната си принадлежност. Тази теза, позиция и стратегия ясно си проличава и от исканията на самите студенти, а именно:   

„Политическата система в България е лоша, генерира корупция и трябва да се промени. Това заявиха представители на студентски, природозащитни и земеделски организации, които са организаторите на предстоящия на 14 януари граждански протест пред парламента.  "Искаме прозрачно управление и пряк граждански контрол върху решенията на политиците, а не да сменяме една партия с друга. Писна ни години наред да живеем в бедна корумпирана държава, в която 2 години след членството й в Европейския съюз не е приложена нито една европейска практика".

                В следващи мои постове в настоящия блог ще развия по-подробно идеята си за механимите и формите на т.н. „Политика 2.0” за да може реално, ефективно, макар и еволюционно, но необратимо да се променят акцентите и механизмите на взаимоотношенията „граждани-власт”, така че интересите на първите да са водещи за вторите, а не обратно, както е в момента.

                В тях ще въведа и по-детайлно аргументирам необходимостта от такива нови оф- и он-лайн обективни и виртуални реалности в новата българска политика, които да заменят постепенно днешната „Политика 1.0” със значително по моралната и ефективна политика, а именно „Политика 2.0” като: 

  • „Гражданин 2.0”,
  • „Активизъм 2.0”,
  • „Референдум 2.0”,
  • „Протест 2.0”,
  • „Опозиция 2.0”,
  • „Партия 2.0”,
  • „Правителство 2.0”,
  • „Власт 2.0”,
  • „Меритокрация 1.0”,
  • „България 2.0”,

както  и някои други по-специфични понятия от арсенала на модерната глобална оф- и он-лайн демокрация и политическа ефективност, базирана на съвременните технологи, като  “Collective Intelligence”, „Wisdom of Crowds”, “Prediction Markets”, “Mass Collaboration”, “Web 2.0 apps”, “Smart Mobs”, “Twitter” и др.

    Следващият ми пост ше бъде посветен на кратко въведение в т.н. "Колективна интелигентност" и нейните възможности за използване в новия подход и механизъм за "Политика 2.0" у нас в близко бъдеще и какви инициативи смятам да реализирам с помоща на съмишленици



Тагове:   политика,   място,   НАС,


Гласувай:
0



Следващ постинг

1. анонимен - Карина
13.01.2009 14:41
Успех в начинанието.
Готова съм за четене :)
цитирай
2. анонимен - ПОДКРЕПЯМ
13.01.2009 21:17
Само се надявам да има достатъчно хора на твоето ниво, за да заработи, защото повечето интелигентни хора са извън граница
цитирай
3. анонимен - Daj bozhe, da doprinesem
14.01.2009 03:33
Здравеите, дано интелигентите ъад граница да имаме как също да подкрепим, поне с по-добро огледало на ситуацията, подадено от извън страната. Все пак нещата се процеждат все повече извън монопола на жълтеникаквата ни информационно-затъмнителна преса...та и отвън се вижда добре, не само изотвътре... Та ако ще сме полезни, поне с инфо ексчеиндж всички могат да спечелят.
браво за NGO идеята, в Будапеща тя вече работи на високи обороти! Помислете, че унгарци измислиха iWiW, глобалната социална мрежа за връзки и познанства!
цитирай
4. анонимен - NGO, narodovlastie...za prosvetenite
07.08.2009 00:17
Naistina, ima shans - osobeno s dejstvitelno navlizashtite tehnologii 2.0, pozvolqvashti da spodelqme mnenieto si MYLNIENOSNO s ogromen broj 4itateli.
Shte e interesno da se napravi prou4vane, ideqta dokolko e razvita v drugi obstestva. Ne 4e iskam da omalovazha avtorstvoto, no neka ne otkrivame toplata voda, kogato mozhem da se pou4im ot drugi. Ako i da ne mozhe da se polu4i nagotovo, pone da osyznaem i po4erpim ve4e postignatoto. A v mnogo ot evropejskite dyrzhavi ima mnogo takiva primeri.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: politica20
Категория: Политика
Прочетен: 31489
Постинги: 7
Коментари: 11
Гласове: 20
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930